Porada dietetyczna

Porada dietetyczna ma dwie formy :

1. Indywidualnie dopasowana dieta (7 lub 14dniowa)
2. ogólne zalecenia dietetyczne bez jadłospisu

Indywidualnie dopasowana dieta to jadłospis przygotowany specjalnie dla danego pacjenta, na podstawie jego wywiadu żywieniowego. Każda dieta tworzona jest w specjalistycznym programie dietetycznym zgodnie z najnowszymi normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaleceniami  Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jadłospis zawiera dokładne godziny posiłków, nazwę potrawy, sposób jej przyrządzenia, składniki z jakich jest wykonana. Każdy produkt jest podany w miarach domowych, aby ułatwić pacjentowi korzystanie z diety. Ilość oraz rodzaj posiłków jest dostosowany do pacjenta. Dieta jest pacjentowi dostarczana na kolejnym umówionym spotkaniu.

Ogólne zalecenia dietetyczne to spis produktów zalecanych i niezalecanych dla danego pacjenta. Pacjent zostaje poinformowany o tym jak powinien się odżywiać, na co zwrócić uwagę, które nawyki żywieniowe należy zmienić oraz w jaki sposób. Oprócz listy produktów omawiane są również sposoby przyrządzania potraw i ich przechowywania.